SolarUnie: van pionier tot innovator in zonne-energie

‘Zonnepanelen zijn altijd interessant’

Al in de tijd dat zonnepanelen nog gezien werden als min of meer exotische producten begon Jeffrey Otten met het plaatsen en verkopen van zonnepanelen. Dertien jaar later is SolarUnie uitgegroeid tot één van de grootste en meest innovatieve bedrijven op het gebied van zonne-energie in de regio.

“Iedereen zei dat ik helemaal gek was geworden met die lelijke panelen”, lacht eigenaar Jeffrey Otten van SolarUnie. “Het is veel te duur en het ziet er niet, was de algemene gedachte.” Al in 2006 begon Jeffrey Otten, naast zijn werk als elektromonteur, met de verkoop van zonnepanelen. Jeffrey: “Daar dacht niemand toen nog aan.”

Het bleek voor de jonge ondernemer echter een schot in de roos. Binnen afzienbare tijd kon hij zich volledig richten op het leveren en plaatsen van zonnepanelen. Na enkele omzwervingen is Jeffrey in januari met zijn bedrijf SolarUnie neergestreken aan de IJzerzijp 7 in Gemert. De ruimte in het gloednieuwe bedrijfspand is hard nodig, verduidelijkt hij: “Sinds een jaar of vijf is de markt aangetrokken. We doen één à twee particuliere woningen per dag. Renovatieprojecten, met meerdere woningen, hebben we vijf tot acht per dag. En gemiddeld één keer per maand doen we een groot SDE (Stimulering Duurzame Energie, red.) project. Er gaan hier heel veel zonnepanelen doorheen.”

Voordelinge zonnepanelen door inkoopvoordeel

Groot voordeel hierbij is dat Jeffrey, vanuit zijn begintijd, rechtstreeks contact heeft met de fabrikanten van zonnepanelen. Niet alleen levert dat hem, en dus de klanten van SolarUnie, inkoopvoordeel op. Jeffrey zit ook aan tafel om mee te praten over de laatste innovaties, vertelt hij: “We zijn continu in ontwikkeling. We plaatsen de panelen niet alleen meer op het dak. We verwerken ze ook in schuttingen, als gevelbekleding, in bestrating. Er zijn zelfs panelen die we als ruiten plaatsen. Die zijn zo helder als glas. Daar kijk je zo doorheen; heel mooi.”

Ontzorgen van de klant bij zijn zonnepanelen project

Een ander voordeel van de jarenlange ervaring binnen SolarUnie is dat klanten van A tot Z geholpen worden, benadrukt Jeffrey: “We doen in principe alles. Inclusief subsidieaanvragen, belastingteruggave voor particulieren of het regelen van de in- en verkoop van de opgewekte stroom. Het is dus niet alleen het plaatsen van de zonnepanelen, het gaat ook om de begeleiding. Die service vind ik heel belangrijk.”

Iedereen kan voordeel halen uit het gebruik van zonnepanelen

Het leverde Jeffrey geen windeieren op. Sinds dit jaar is SolarUnie de naamgever van het Helmond Sport-stadion ‘’SolarUnie stadion’’. De jonge eigenaar hoopt op die manier zoveel mogelijk mensen en bedrijven te bereiken. Want als Jeffrey ergens van overtuigd is, is het dat iedereen voordeel kan halen uit het gebruik van zonnepanelen, besluit hij: “Ik vind dat zonnepanelen altijd interessant zijn. Sowieso vanwege de duurzaamheid, natuurlijk. Tegelijkertijd gaat het energielabel van je woning of bedrijfspand omhoog. Bovendien gaat alles steeds meer richting elektrisch. Hoe mooi is het als je straks je auto inplugged en via je eigen energiebron van stroom kunt voorzien?”